René Verdonk en Sabine Van den Berg Maatschap Verdonk & Van den Berg uit Wervershoof heeft in één keer het Milieukeur certificaat behaald voor haar volledige areaal van 180 hectare broccoliplanten. “Als we het doen, dan doen we het goed”, zegt Sabine van den Berg van het West-Friese landbouwbedrijf.

“De markt vroeg ons om aan de slag te gaan met Milieukeur, en dan zeg je natuurlijk geen nee. Maar het was geen vervelende opgave, eerder een uitdaging”, zegt Van den Berg. “Sterker, als teler kun je niet om duurzamer produceren heen. Zeker niet op de langere termijn. We staan ons erop voor dat we een veilig, gezond en vitaminerijk product telen en we willen dat in de toekomst blijven doen. Dat kan alleen als we de grond en de omgeving in een goede conditie houden.” De Maatschap huurt voor het verbouwen van de broccoli 180 hectare land en beschikt over twee grote bedrijfshallen waar de groente wordt ingepakt en gekoeld. Jaarlijks levert het bedrijf zo’n twee miljoen kilo broccoli aan de coöperatieve telersvereniging Best of Four.

Milieuwinst halen

Eerder al nam de maatschap verschillende maatregelen voor een duurzamere productie. Sinds 2012 werkt de broccoliteler bijvoorbeeld met tractor- en werktuigbesturing op GPS, waardoor het diverse werkzaamheden nauwkeuriger, efficiënter én veiliger kan uitvoeren. Van den Berg: “Het grote voordeel van het certificatietraject van Milieukeur is dat het ál je bedrijfsprocessen integraal tegen het licht houdt. Het laat goed zien op welke punten je milieuwinst kunt boeken, en dat zijn er nogal wat. Voor het huidige certificaat hebben we vooral goed gekeken naar ons middelenverbruik. We zijn overgeschakeld op een milieuvriendelijker gewasbeschermingsmiddel en hebben ons spuitschema aangepast. Daarnaast hebben we ook diverse kleinere acties ondernomen, fruitbomen geplant en roofvogelkasten geplaatst bijvoorbeeld.”

Stappen blijven zetten

Maatschap René Verdonk Broccoli“Je kunt niet alles tegelijk doen, en dat hoeft ook niet. Als je maar stappen blijft zetten. Wij willen bijvoorbeeld nog eens goed naar het watersproeien kijken. Dat kan gelijkmatiger, waardoor we het waterverbruik verder verlagen. Ook staan we positief tegenover de toepassing van zaadcoating. Hiermee bescherm je de plant lange tijd tegen de meest voorkomende ziekten en plagen, waardoor je het spuiten nog verder kunnen terugdringen. Kortom, wij blijven open staan voor duurzamere oplossingen. En Milieukeur stimuleert ons daarover te blijven nadenken. Hiermee zijn we goed voorbereid op de toekomst.”

bron: SMK E-Magazine, 27 januari 2016

 

Telefoonnummer