cavolo nero ofwel palmkoolPalmkool, de verfijnde Italiaan

Cavolo nero, ook bekend onder de Nederlandse namen: zwarte boerenkool, zwarte bladkool of palmkool.
Tot in de 19e eeuw werd deze groente in Nederland geteeld, daarna is zij in ons land in vergetelheid geraakt.  Deze vergeten groente wordt nu langzamerhand weer populair,  en terecht!

Palmkool van Hollandse bodem, kan geleverd worden van begin juli tot eind oktober

Culinaire toepassing

Deze groente is een familielid van onze boerenkool, gladder blad en witte nerven zijn de kenmerken van dit product. De bladeren dienen iets langer gekookt te worden dan boerenkool. De bladeren van nerven ontdoen en daarna blancheren alvorens kort te roerbakken in olijfolie is een heel geschikte manier om een mooi groente garnituur te serveren.

ribolittaHet is een kool met een verfijnde smaak, milder dan de andere kolen. Het kan natuurlijk in een stamppot worden verwerkt. Maar dat is nogal lomp. Er zijn mooie, voornamelijk Italiaanse, recepten. Vaak maaltijdsoepen, waarvan ribollita top is. Palmkool wordt veel in het Italiaanse Toscane gegeten, onder meer met knoflook en ui.

Voedingswaarde

In het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO ) van de RIVM is nog geen nutriënten tabel beschikbaar van palmkool, maar zij laat zich als cultivar van de boerenkool qua nutriënten het  best vergelijken met boerenkool. Daarom tonen wij hieronder de nutriëntentabel van boerenkool.

Is deze groente gezond?

In de familie van koolachtigen waartoe cavolo nero behoort, zitten relatief zeer veel gezonde voedingsstoffen. Voor Cavolo nero specifiek kan  het volgende worden gesteld:

1. Palmkool bevat glucosinolaten

Net als alle koolachtigen, bevat palmkool glucosinolaten zoals glucoraphanin. Talrijke studies suggereren dat voedingsmiddelen rijk aan glucosinolaten kunnen helpen kanker te voorkomen. Het merendeel van de studies in verband met de anti-kankerverwekkende eigenschappen van glucosinolaten hebben zich gericht op darmkanker en borstkanker, maar er zijn ook aanwijzingen dat een dieet dat rijk is aan glucosinolaten kan helpen het risico op eierstokkanker, prostaatkanker en blaaskanker te verminderen.

Daarbij heeft palmkool een aantal interessante eigenschappen gunstig lijken te zijn voor MS-patiënten. Er is echter meer onderzoek nodig voordat definitieve conclusies over de gezondheidsvoordelen van cavolo nero voor MS-patiënten kan worden gemaakt.

2. Palmkool zit barstensvol met antioxidanten

Deze koolachtige groente is een van de meest antioxidant-rijke voedingsmiddelen op aarde. De antioxidanten in palmkool zijn in staat vrije radicalen te vernietigen. De schade veroorzaakt door vrije radicalen is betrokken bij het ontstaan van een breed scala van ziekten en gezondheidsproblemen, waaronder astma, macula-degeneratie, diabetes, hart-en vaatziekten, trombose, atherosclerose, voortijdige veroudering van de huid, de ziekte van Alzheimer en reumatoïde artritis.

3. Palmkool bevat veel luteïne en beta-caroteen

Alle gangbare boerenkool variëteiten bieden veel luteïne en beta-caroteen. Caroteen heeft verschillende rollen in de menselijke gezondheid, maar hun meest bekende voordelen voor de gezondheid betrekking hebben op hun gezondheid van het oog. Een grote hoeveelheid bewijs suggereert dat caroteen de strijd aangaat met onder andere leeftijdsgebonden macula-degeneratie, verminderde nachtzicht, staar, en retinitis pigmentosa (RP).

bron: Health with food

Gezond kan ook heel lekker zijn

Met  onze recepten database hopen wij u te kunnen overtuigen dat gezond ook heel lekker kan zijn, ook op momenten dat u niet veel tijd heeft om in de keuken te staan.

Nutriëntenoverzicht volgens het Nevo-RIVM

nutriënten tabel boerenkool

bron: http://nevo-online.rivm.nl/

Telefoonnummer