broccoleaf ofwel broccoliblad

Broccoleaf: nieuw in het winkelschap

Jarenlang zijn broccolibladeren door het land heen gefreesd, om als bodemvoeding te dienen,  vanwege haar voedingsstoffen en reinigende eigenschappen.  Nu blijkt, dat wat goed is voor de aarde ook goed is voor het lichaam! Broccoleaf, een samenvoeging van broccoli en het engelse woord “leaf” (wat blad betekent), draagt bij aan meer veelzijdigheid en afwisseling in je maaltijden.

De oogstperiode van broccoleaf loopt, net als bij broccoli, van mei tot november.

 

Gezond

Net als boerenkool is dit blad rijk aan vitamine A en C. Bovendien bevatten de broccoliblaadjes meer vitamine K, foliumzuur en kalium dan boerenkool.

vers geperst rauw sap van broccolibladBroccoli-sap

Dat het blad van de broccoli eetbaar was, werd ontdekt nadat onze Amerikaanse collega’s hun sap-programma uitbreidden. Zij ontdekten dat zij voor het maken van broccoli-sap niet de kool maar de bladeren moesten gebruiken, omdat deze meer water bevatten dan de kool en milder van smaak zijn.

Dat de bladeren bovendien meer vitaminen, calcium, ijzer en kalium dan broccoliroosjes bevatten, is ook meegenomen.

Omdat broccoleaf en nieuwe groente is, is ze nog niet opgenomen in het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NeVo) van het RIjksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). We vermelden hier daarom de nutriënten tabel van rauwe en gekookte broccoli.

Een overzicht van alle voedingsstoffen in rauwe en gekookte broccoli vindt u onderaan de pagina.

Gezond kan ook heel lekker zijn

Met  onze recepten database hopen wij u te kunnen overtuigen dat gezond ook heel lekker kan zijn, ook op momenten dat u niet veel tijd heeft om in de keuken te staan.

Culinaire toepassing van Broccoleaf

Broccoliblad is perfect voor het maken van verse groentesappen, rauw in een salade of door een smoothie. De bladeren kun je ook prima koken, blancheren, verwerken in soepen of gebruiken om gezonde chips van te maken.

Smaak

Het blad smaakt milder dan boerenkool, boerenkool heeft namelijk een iets bitter accent. Zelfs broccoliroosjes zijn nog iets sterker van smaak dan het blad van dezelfde plant.

 

 

Nutriëntenoverzicht volgens het Nevo-RIVM

nutrienten tabel broccoli, rauw en gekookt

bron: http://nevo-online.rivm.nl/

Telefoonnummer